Trygghet. Riktning. Livskvalitet. En karta för att navigera vidare i livet. Detta är Vårljus – ett ljus i mörkret för unga människor som behöver en ny väg framåt i livet.
Vad vill Vårljus åstadkomma?
En ljusare framtid för barn och ungdomar som inte riktigt kan se var de hör hemma, och som inte funnit rätt verktyg att navigera i livet. Vårljus bildades 1994 för att från början tillhandahålla vård för ungdomar, barn och familjer med psykosociala problem. Organisationen bildades som ett kommunalt bolag utan vinstintresse, ägt av tjugofem Stockholmskommuner. Mellan 2006 och 2015 öppnade Vårljus tjugofem ungdomsboenden och år 2016 öppnades sjutton stycken.
Ännu en fyrkantig kommunal organisation kanske många tänker – nej, Vårljus har verkat för att bli dynamiskt och för att göra skillnad.
HVB för behandling, ljus och värme
Naturligtvis beror ljuset och värmen på de människor som är handledare och det team som arbetar på Vårljus olika boenden. Det är dessa människors personlighet som skapar organisationens möjligheter att stödja.
Det känns inte bra att som ung åka runt i samhällets system. Man kanske börjar se en väg ut för att plötsligt misslyckas i något skede och sedan vara tillbaka på noll, eftersom man inte riktigt vet hur man ska bryta mönstret. Det här är en av anledningarna till att Vårljus startade. Det finns många unga i samhället som inte riktigt funnit sig väg.
HVB (Hem för Vård och Boende) Vårljus i kommunernas regi tar emot barn och ungdomar för både behandling och annat stöd. Det kan också röra sig om behov av psykolog, läkare och andra specialistinsatser. På Vårljus kan man nyttja tjänsten ”utredningsplats”, vilket kan få en positiv utgång eftersom personalen får möjlighet att lära känna den unga personen, vilka behov som finns och känslor runt detta. Att lära känna någon är förutsättningen för att kunna dela med sig av verktyg som passar den enskilde, öka livskvaliteten och minska potentiella sammanbrott.
Ensamkommande flyktingbarn får en säker hamn
För några år sedan gjorde Vårljus olika boenden en stor insats för att stödja de stora mängder flyktingungdomar som kom till Sverige, många gånger från krig där man kanske såg sina föräldrar dödas – andra för att senare kunna återförenas med sina familjer. Dessa barn och ungdomar som flytt från sitt land, eller på annat sätt räddats till livet, kastades in i en ny kultur – helt främmande från deras egen i exempelvis Afghanistan eller Irak – och inte nog med det, de skulle också lära sig språket, gå i skola och känna till nya seder och beteenden. Om man inte känner till beteenden i en ny kultur blir man lätt utanför eller ogillad av omgivningen.
Med alla odds emot sig har det visat sig att många av dessa ungdomar har blivit både duktiga studenter och skaffat sig yrken i Sverige – mycket tack vare stöd från boenden som Vårljus och människor som ställt upp. Detta var en mycket viktig tid för Vårljus som skaffade sig erfarenheter om alla sorters trauman och stödbehov – en erfarenhet gör att man nu utvecklats till en konkurrenskraftig och skicklig verksamhet i att skapa möjligheter för människor.